Interieur

Level-Up

 Je bent waarschijnlijk ooit al eens in aanraking gekomen met een bedelaar of thuisloze op de straat. De problematiek hier rond is nog te weinig gekend. In functie van de bachelorproef aan de Universiteit Antwerpen werd ‘De Plataan’ in Antwerpen bestudeerd. Een opvangcentrum voor dak- en thuislozen. Door te starten met een vooronderzoek dat bestond uit workshops, interviews en observaties, werd meer inzicht verkregen in de noden van deze mensen en hun begeleiders. Deze werden verwerkt tot drie punten, die teruggrijpen naar het  concept ‘Level-Up’. Deze zijn:

  • Oppervlakte bakkerij vergroten
  • Circulatie van de trap
  • Meer kantoorruimte voorzien
 
Door de bakkerij te vergroten en naar de voorgevel te brengen, is deze meer toegankelijk en zijn er meer werkplaatsen. Hier worden ex-gedetineerden tewerkgesteld zodat ook zij kunnen ‘uplevellen’ in de maatschappij.
De trap kan je makkelijk naar alle niveaus brengen. Ook andersvaliden kennen geen belemmeringen meer omdat er hellingen voorzien zijn. Het 'uplevellen' start bij een goede begeleiding. Daarom werd meer kantoorruimte voorzien, zodat er voldoende werknemers zijn voor de bewoners. 
 
In het herontwerp van de Plataan werden vijftien individuele studio’s voorzien. Deze hebben elk een eigen keuken en badkamer. Zo wordt de weg naar zelfstandigheid vergroot. 

Locatie

Plataan Antwerpen

Periode

Februari 2019 - Juni 2019

Functie

Opvang thuislozen

Status

Ontworpen

Opdrachtgever

Opdracht Universiteit Antwerpen

Hallo daar

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op.

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.